sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

Edistääkö tämä hallitus yrittämistä?

Turun Sanomissa oli loistava kolumnikirjoitus, Kirsi Vainio-Korhonen: Suuren laman jäljet näkyvät yhä ... https://www.ts.fi/puheenvuorot/6355496 (näkyy vain maksaneille).

Olen myöskin ihmetellyt, miksi tämä hallitus ei tue yrittäjyyttä? Alvin alarajahuojennus yrityksille poistetaan, mutta alv-velvollisuuden alarajaa ei nosteta. Alvin määrä sen sijaan nostetaan, myös aloilla joissa muualla Euroopassa on matala alv tai ei alvia ollenkaan.

Olenkin päätellyt, että hallituksen tavoitteena on lakkauttaa pienet, yksinyrittäjien yritykset, ja saada niiden yrittäjät siirtymään palkkatyöhön. Ja mitä matalampi palkka ja huonommat työehdot, sitä parempi tulos keskisuurille ja suurille yrityksille.

Vainio-Korhosen kolumni tosin kertoo, että nimenomaan työllistävien yritysten määrä hiipuu. Kun hallitus pyrkii nyt lakkauttamaan yksinyritykset, eikä suurempia synny (paitsi ehkä luomalla Suomeen Intian työolot ja työmarkkinat?), niin veroja maksavien yritysten määrä on laskeva eikä taloudelle näy parempaa tulevaisuutta.

Mutta kannattaako munivaa kanaa kuitenkaan tappaa? Pienikin yksinyrittäjä tulee toimeen omillaan (yrittäjä kun ei ole oikeutettu mihinkään sosiaaliturvatukiin), joten esimerkiksi siirtyminen yrittäjästä työttömäksi on suomeksi maksulappu valtiolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti