sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Ns. turvalliset elintarvikkeet

Uutisissa oli juttu että Turun terveysviranomainen oli tarvinnut poliisiapua saadakseen messuilta ulos myyjän, jonka karjalanpiirakat eivät olleet leivottu myyntipäivänä. Kuulemma helposti pilaantuva elintarvike täytyy leipoa samana päivänä kuin se myydään... Myyjällä tosin on Eviran tutkimuslaboratorion säilyvyystutkimustodistustodistus, jonka mukaan tuote säilyy kaksi päivää valmistuksen jälkeen, mutta terveysviranomainen vetoaa lakeihin ja säädöksiin joiden mukaan tuote on myyntikelvoton leipomispäivän jälkeen. (Vitsinä tietysti että muualla kuin Turussa tätä ongelmaa ei kyseisellä myyjällä ole ollut...)

Turussa oli vastikään myös tapaus, jossa lehmällä sattui olemaan EHEC-tartunta, joka siirtyi sitten kuumentamattoman maidon juojiin. Juojat vaativat nyt oikeudessa suuria korvaussummia sairastumisesta. Valtiovalta on reagoinut sairastapauksiin vaatimalla raakamaidolle täydellistä myyntikieltoa.

Tunnetusti juustoissa piilee listeriavaara. Kananmunissa ja linnunlihassa on salmonellariski. Vakuumipakatuissa liha- ja kalatuotteissa jotka säilytetään liian lämpimässä on hengenvaarallisen botulibakteerin vaara. Toreilla myytävissä korvasienissä on myrkytysvaara. Kaupoissa myytävissä yrteissä ja pähkinöissä on allergisten reaktioiden vaara. Astmaatikoille voi tulla hengenvaarallinen reaktio mm. hajusteista.

Pitäisikö kaikki mahdollisesti jotain vaaraa aiheuttavat tuotteet kieltää ja mihinkä se raja vedetään?Ja pestataanko maahan useampi tuhat tarkastajaa, jotka valvovat myyntikieltojen ja rajoitusten noudattamista? Mistäköhän se kestävyysvaje itse asiassa johtuu, liiallisesta holhoamisesta vai terveen järjen puutteesta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti