perjantai 4. joulukuuta 2015

Niin makaa kuin petaa

Suomenmaan uutiset ovat tätä nykyä aika masentavia, liikkeitä lakkautetaan ja vielä toiminnassa olevien toimintoja supistetaan.

On olemassa toimintoja, jotka ovat tärkeitä koko kansakunnalle. Yksi toiminto on postipalvelut. Äskeinen lakko ja työkiista toivat esille sen, että kansalaisille on tärkeää saada kirjeet ja paketit perille, vaikkakin niiden toimittaja on voittoa tavoitteleva valtion omistama yhtiö. Seikkailut Venäjän markkinoilla eivät saisi vaikeuttaa toimintoja kotimaassa. Ja monopoliyhtiö Fortumin kaltaiset miljardivoitot eivät ole kaikkien valtionyhtiöiden ulottuvilla.

Aika lyhyellä aikavälillä meille on sattunut kahdesti peräkkäin, että posti ei ole jättänyt ilmoitusta saapuneesta paketista. Liekö postinkantaja laittanut lapun väärään postilaatikkoon, vai onko se unohtunut kokonaan? Ehkä alipalkattu pätkätyöläinen ei ole sitoutunut työhönsä aivan täysillä?

Kun jonkin yrityksen palvelun tasoa kritisoidaan, niin yrityksen toiminnan ja tuoton kannalta olisi edullista parantaa palvelua ja vakuuttaa asiakkaat toiminnan sujuvuudesta. Posti kuitenkin toimii päinvastoin, eli supistaa ja lakkauttaa palvelujaan. Ihmekös tuo jos asiakkaat kaikkoavat. Postilakko sai ainakin meidät vakuuttuneiksi siitä, että toinen toimija, Matkahuolto, toimii paremmin ja edullisemmin.

Uutisissa oli myös hiljakkoin että Turun ratsupoliisi lakkautetaan. Sain nähdä näitä upeita eläimiä (ja ratsastavia poliiseja) vastikään torilla. Vaikutus oli positiivinen ja poliisin imagoa kohottava - mutta nyt siis mennyttä maailmaa. Samaan listaan voidaan laittaa poliisin toimipisteiden laukkautukset, synnystysosastojen lakkautukset, kyläkoulujen lakkautukset, ravintoloiden ja kyläkauppojen lopetukset, pankkien ja pankkiautomaattien poistot ja lakkautukset, teiden kunnossapidon lopetukset, yliopistojen ja ammattikorkeiden lakkautukset ja supistukset, ja ylipäätänsä sivistysvaltioiden toimintaan kuuluvien toimintojen lakkautukset. Osa vaikuttaa jokapäiväiseen elämään, osa imagoon.

Hallitus sanoo, että näihin toimintoihin ei enää ole varaa. Joten kansalaisten mielestä ei enää ole varaa ostaa, edes kotimaista. Mutta mitä me silloin voisimme myydä ulkomaille? Ja millä tietotaidolla?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti