keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Talouskoulutusta yrittäjille

Osallistuinpa tässä taannoin aloitteleville yrittäjille kohdistettuun talouskoulutukseen, vieläpä osallistujille ilmaiseen. Koulutuksen rahoitti EU:n rakennerahasto kunnan tuella, joten jotain hyvää sieltäkin päin. Kouluttaja oli ammatiltaan kirjanpitäjä ja hän oli myös työskennellyt aikansa verovirastossa... Eli ammattitaitoa ja kokemusta oli, päinvastoin kuin suurimmalla osalla näistä hengennostattajista ja innovaattoreista joita alalla yleensä pörrää.

Päivien oikeastaan merkittävin anti oli tieto, että kirjanpidolla ja yrityksen kassaliikenteellä ei oikeastaan ole paljoakaan tekemistä toistensa kanssa. Tilinpäätöksen tuloslaskelma kertoo kyllä menneen kauden 'tuloksen', mutta itse kirjanpidosta on turha hakea tietoa siitä miten yrityksellä sillä hetkellä menee ja
paljonko on rahaa käytettävissä. (Tämän olinkin jo huomannut tutkiessani erään projektin kuukausiraportteja, joita taloustoimisto minulle lähetti. Niistähän ei käynyt selville paljonko projektilla on rahaa jäljellä - ja nyt siis hoksasin että eihän se ole tarkoituskaan!) Kirjanpidon tarkoitus on listata tulot ja menot ja antaa verottajalle tilikauden päätteeksi luvut joiden perusteella se määrää verot maksuun. Sekä kertoa vuoden päätteeksi pankeille ja muille yrityksille kuinka hyvässä kunnossa yritys on.

Yrityksen talouden suunnittelu ja rahojen riittävyyden seuranta on siis yrittäjän vastuulla. Kouluttaja suositteli esim. listaamaan koko vuoden kiinteät menot (vuokrat, puhelimet, netin, lehtitilaukset, autonkäytön, vakuutukset, koneet, tarvikkeet, jne.) ja jakamaan ne kuukausimaksuiksi, ihan vain siksi että saa kuvan siitä paljonko pitää tienata vähintään joka kuukausi. Samoin kauppiaiden on hyvä pitää silmällä myyntivaraston kokoa koska myymätön tavara ei ole vähennyskelpoista. Verottajahan ei erottele sitä ovatko yrityksen varat rahana tilillä vai tavarana varastossa, veroa siitä joutuu maksamaan joka tapauksessa. Ja investointeja voi tehdä vain rahalla josta kertaalleen on jo maksettu verot.

Mutta itse ongelmahan on se, että suurimmalla osalla pienyrittäjistä ei ole aikaa talouden suunnitteluun ja seurantaan koska kaikki aika menee itse yrityksen pyörittämiseen. Ja sen jännittämiseen maksaako asiakas laskunsa ajoissa että saa omat laskut maksettua...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti