keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Myyntivaraston arvon verotus

Taas nuori yrittäjä oppii uutta, nyt taas valitettavasti kassan päälle käyvästi!

Naivisti nuori yrittäjä ajatteli, että myyntivarastoon ostettujen tuotteiden hinta + postikulut voidaan vähentää kuluina verotuksessa, mutta näinpä ei olekaan. Verovähennysoikeus koskee ainoastaan tuotteita, jotka saadaan myytyä saman tilikauden aikana. Varastoon jääneet tuotteet ja niiden ostomenot (esim. postikulut) eivät siis olekaan verovähennyskelpoisia menoja.

Jos yrittäjä siis ostaa tilikauden lopussa tavaraa myyntivarastoon, mutta ei saakaan niitä myytyä heti saman tilikauden aikana, niin varaston arvon kasvusta joudutaan silloin maksamaan liikevoittoveroa. Eli kirjanpitotermein: myymättömän tavaran ostohinnan ja ostojen kulut voi vähentää vasta sitten kun tavara on myyty.

Nuorta yrittäjää askarruttaa kuinka esimerkiksi auto- ja antiikkikauppiaat voivat tulla toimeen? Jos sisäänostat pari autoa tai muutaman tosi kalliin antiikkiesineen etkä saakaan niitä myydyksi saman tilikauden aikana, niin kassasta täytyy silloin löytyä rahaa maksaa varastossa seisovien tuotteiden arvosta laskettu 28% vero. Tai jos yllättäen lama iskee ja tavara jää myymättä varastoon, niin varaston arvo on verotettavaa 'tuloa'. Ja paitsi tämä vero, niin verottaja olettaa että varaston arvo tai myynti kasvaa samaa tahtia kuin aiemmin ja asettaa maksuun myös ennakkoveron seuraavalle tilikaudelle. Kassasta täytyy silloin löytyä rahaa myös näihin ennakoiviin 'tuloihin'.

Olisikohan tässä syy moniin konkursseihin ja liiketoiminnan lopettamisiin? Yritys on periaatteessa terve ja hyvällä pohjalla, mutta ennakoimaton myynnin väheneminen syöksee yritykset kassavajeeseen ja sitä kautta ongelmiin verottajan kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti