tiistai 8. marraskuuta 2011

Kun kirjanpitäjä pistää yrityksen nurin

Osallistuin aikoinaan 'minustako yrittäjä' -kurssille, jossa yksi luennoitsija vakuutti että yritykselle tärkeintä ei ole myynti, ei markkinointi, ei innovaatiot, vaan yksinkertaisesti kirjanpito. Ja kirjanpitäjän epäonnistunut valinta voi pahimmassa tapauksessa pistää koko firman nurin.

Hyvä kirjanpitäjä osaa neuvoa yrittäjää tekemään asiat niin, ettei toimintaan kulu turhaa aikaa eikä toiminnan kirjaaminen maksa maltaita. Hyvä kirjanpitäjä myös hoitaa asiat ajallaan eikä aiheuta harmaita hiuksia verottajan suuntaan. Hyvä kirjanpitäjä myös kouluttautuu ja on perillä verohallinnon muuttuvista systeemeistä. Erittäin hyvä kirjanpitäjä voi myös antaa veroneuvontaa ja kertoa mitkä asiat teet hullusti ja missä voisit löysätä.

Lehtitietojen mukaan Suomessa on parhaillaan pula kirjanpitäjistä ja tilitoimistot tarjoavat ei-oota. Tilitoimistoissa on myös kiire, asioita ei ehditä hoitaa kunnolla, ja kirjanpitäjät sairastuvat työpaineissa. Vastuu kirjanpidosta on kuitenkin AINA yrityksillä itsellään, eikä esimerkiksi kirjanpitäjän kiireet ole hyväksyttävä syy laiminlyödä kirjanpitovelvoitteita. Kirjanpitäjän sairastumisen vuoksi verottaja voi antaa kaksi viikkoa lisäaikaa ainoastaan tilinpäätöksen valmistumiselle, mutta kahdessa viikossa uuden kirjanpitäjän löytäminen ja koko vuoden kirjanpidon läpikäyminen voi olla aika haastava juttu.

Esimerkki elävästä elämästä:
Kirjanpitäjällä alkaa ote lipsua ja hän jättää yrityksen sisäänostot kirjaamatta. Tilinpäätös näyttää hurjaa voittoa kun ostoja ei kirjanpidon mukaan ole, ja verottaja rätkäisee kunnon verot kuvitteellisesta liikevoitosta. Samalla verottaja laittaa maksuun ennakkoverot kuluvan kauden ja seuraavan kauden 'liikevoitoista'. Verotuksen voi toki oikaista myöhemmin, mutta rahat on silti oltava ja maksettava verottajalle eräpäivinä. Jos kyseessä olisi suurempi yritys ja suuret summat niin yritys olisikin sitten jo konkurssikypsä kassavarojen puuttuessa...

Ja opetusosuus:
Kannattaa harkita kirjanpitäjän/tilitoimiston vaihtoa heti ensimmäisten oireiden ilmaantuessa. Siinä vaiheessa kun hälytyskellot alkavat soida on todennäköisesti jo liian myöhäistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti