Viime aikoina on keskusteltu mahdollisuudesta nostaa alv-verovelvollisuuden alarajaa, nykyisestä 8500 eurosta lähemmäs lukua 20-30 000 euroa vuodessa. Nykyinen raja on Euroopan pienimpiä ja käytännössä asettaa rajan 'harrastajalle' ja 'harrastajayrittäjälle'.
Tunnen sivutoimisia (palkkatyön ohella) yrittäjiä, jotka eivät halua mukaan alv-sirkukseen. Käytännössä he tarkkailevat yrityksensä myyntiä ja kun raja alkaa tulla lähelle he laittavat kaupan kiinni loppuvuodeksi. Verottaja tietysti menettää tässä liikevoiton verotuloja jos myyntiä olisi vuodessa toteutunut enemmän.
Lasketaanpa hiukan. Jos yritys olisikin myynyt 10 000 eurolla tavaraa ja tullut alv-verovelvolliseksi, mitä olisi tapahtunut? Käytännössä joka kuukausi olisi pitänyt laskea alvit ja tilittää ne valtiolle. Hommaan olisi käytännössä pitänyt ottaa kirjanpitäjä/tilitoimisto, joka tietysti ottaa työstään maksun. Eli 1500 euron ylitys vuosimyynnissä olisi teetättänyt lisää työtä ja kuluja kirjanpitopalkkioina, vuositasolla luokkaa 500-700 euroa. Alv:n alarajahuojennusta taas annetaan jos liikevaihto on alle 22 500 euroa. Tämä huojennus kuitenkin realisoituu vasta tilinpäätöksen jälkeen, jolloin verottaja maksaa suurimman osan tilitetyistä alveista takaisin palautuksena. Ihan kiva, mutta saatu maksujen palautus ei kyllä mitenkään vastaa alveista aiheutunutta lisätyötä!
Alv:n alarajan nosto toimisi myös kannustimena ottaa vastaan pienimuotoista työtä yrittäjänä. Alviton 20 000 - 30 000 euroa myyntituloja (miinus kulut) vuodessa voisi hyvinkin jo elättää, ja verottaja tietysti verottaisi sitä liikevoittona tai tulona.
Jotenkin tämä pelleily että maksetaan kirjanpitäjälle 50 euroa kuussa että saadaan maksuun 50 euroa alveja josta sitten suurin osa vuoden lopussa palaa takaisin huojennuksina on ihan älytöntä kyykytystä ja byrokratiaa!
PS. Nyt on vaalit. Kannattaa katsoa mitä kukin ehdokas kannattaa...
torstai 16. huhtikuuta 2015
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti